Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu

Zły dzień? Nic nie poprawia humoru tak skutecznie jak ciasto czekoladowe! Tak, wiem. Nie masz dziś nastroju do pieczenia. Na szczęście te słodkości zrobisz z prostych składników i nie musisz być zawodowym cukiernikiem, aby wyszły znakomicie.


Proste ciasto czekoladowe
Minimum składników, maksimum smaku. Palce lizać.
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej (100 g do ciasta i 100 g do polewy);
- 130 g masła (80 g do ciasta i 50 g do polewy);
- 1 szklanka mąki;
- ½ szkl. mleka;
- ¾ szkl. cukru;
- 2 jaja;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Tortownicę (21 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. W kąpieli wodnej roztop rozdrobnione masło i połamaną na kostki czekoladę. Od czasu do czasu mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

W innej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Dodaj jajka i masę czekoladową, zmiksuj na niskich obrotach.
Ciasto wyłóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut (w większej formie około 35 minut). Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, przeprowadź test suchego patyczka.
Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. W międzyczasie zrób polewę – w kąpieli wodnej roztop czekoladę i masło. Gdy tylko uzyskasz odpowiednią konsystencję, polej masę po cieście.
Słodkie inspiracje

Szybkie brownie
Każdy czekoladoholik uwielbia brownie. Nic dziwnego – jest proste i przepyszne.
Składniki:
- 300 g czekolady 70%;
- 200 g masła;
- 130 g mąki;
- 3 jaja;
- 270 g cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli,
- ½ szkl. orzechów.
Przygotowanie:
Foremkę (20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Rozdrobnij masło i roztop w garnuszku na małym ogniu. W połowie procesu dodaj 2 połamane na kostki czekolady i, mieszając od czasu do czasu, roztop na gładką masę.

W misce zmiksuj jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj mąkę, sól i rozdrobnione orzechy. Zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż do formy. Resztę czekolady posiekaj i posyp wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij i ostudź.


Polecane przez autora:
- Właściwości kakao
- Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"
- Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze