Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

Kto by pomyślał, że istnieje AŻ TYLE rodzajów czekolady? Od ciemnej po mleczną, od słodkiej po gorzką, od tabliczek po wiórki. Jak w takim razie zdecydować, który jej rodzaj będzie najlepszy do danego wypieku?

Shutterstock

Zasada jest prosta – nie używaj czekolady, która nie smakuje ci sama w sobie. Chociaż w większości przepisów możesz używać ulubionego jej rodzaju, podpowiem ci, jak najchętniej używam ich ja.

Czekolada gorzka, czyli zawierająca około 70% kakao, może być używana zamiennie z nieco słodszą, 60%. Szczerze mówiąc kubki smakowe większości z nas nie wyczuwają różnicy. Obydwa rodzaje najlepiej stosować w przepisach, gdzie czekolada jest gwiazdą, np. w ciastach czekoladowych czy trufelkach.

Czekolady zawierające powyżej 70% kakao są bardzo gorzkie (dla wielu osób zbyt gorzkie). Z powodzeniem mogą odgrywać główną rolę w przepisie, chociaż lepiej delikatnie je dosłodzić (oby nie za dużo). Budynie, polewy i musy – do nich najlepiej wykorzystać czekoladę o tak wysokiej zawartości kakao.

Czekolada niesłodzona jest bardzo ciemna i gorzka. Jest nieco bardziej krucha niż inne rodzaje. Idealnie nadaje się do topienia z innymi, bardziej kremowymi składnikami, takimi jak masło. Można używać jej do przepisów, które już bez czekolady są wystarczająco słodkie (zawierają dużo cukru).

Czekolada mleczna jest znacznie słodsza niż gorzka, ponieważ zawiera więcej suchej masy mlecznej i cukru. Lepiej niż do ciast nadaje się do naleśników czy muffinów.

Ostatnim rodzajem jest czekolada biała. Nie zawiera ona kakao – jedynie masło kakaowe i cukier. W jakiej formie smakuje najlepiej? W połączeniu z orzechami i sporą dawką soli. Doskonałym pomysłem jest także karmelizacja białej czekolady, który to proces nadaje jej lekko orzechowy smak.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety? Jak ugotować makaron idealny?